(Onterechte) automatische incasso terugboeken? Dit moet je weten

Storneren

Heb jij last van onterechte automatische incasso’s, net als de Verisure-gedupeerden in onze uitzending van maandag 22 april? Het is mogelijk om dit geld zelf terug te boeken. Maar je moet wel met het een en ander rekening houden. Daarom zet Radar vier vragen over storneren voor je op een rij. 

Wanneer is een automatische incasso onterecht? 

Een incasso kan om verschillende redenen onterecht zijn. Bijvoorbeeld als je het contract op tijd hebt opgezegd, maar je toch rekeningen blijft ontvangen. Of als je geen handtekening hebt gezet of digitale incassomachtiging hebt afgegeven.

Hoe lang kun je storneren?

De eerste acht weken na de onterechte incassobetaling kun je die bij de meeste banken heel makkelijk zelf storneren, via internetbankieren. Na die acht weken kun je je bank vragen dit te corrigeren. 

De bank start dan een zogeheten MOI-procedure (Melding Onterechte Incasso). Als de incasso inderdaad onterecht blijkt te zijn, dan kan de bank dat tot 13 maanden na de afschrijving ongedaan maken. Bij je bank kun je informeren naar de voorwaarden.

Wat zijn de gevolgen van een onterechte stornering?

Heb jij wel een rechtsgeldige machtiging gegeven, of heb je het contract helemaal niet opgezegd? Dat kan gevolgen hebben, zoals een bedrag dat je aan de bank moet betalen.  Bij je bank kun je informeren naar de voorwaarden.

Kan ik nog meer doen naast storneren? 

Er zijn nog een stuk meer consumentenbeschermende maatregelen om incassotransacties tegen te gaan. Nederlandse banken bieden deze aan omdat dit verplicht is vanuit Europese regelgeving. 

Zo kun je een ingeplande incassotransactie ook vooraf weigeren. In de app van de Rabobank heb je bijvoorbeeld het tabje ‘toekomst’, om zo de toekomstige afschrijvingen te kunnen bekijken. 

Je kunt alle maatregelen bekijken op de website van Betaalvereniging Nederland. De Autoriteit Consument en Markt heeft een voorbeeldbrief die je naar het bedrijf kan sturen die jou een onterechte incasso heeft gestuurd.

Meer over